Atopowe zapalenie skóry (AZS) u dzieci – zalecenia żywieniowe

Atopowe zapalenie skóry (AZS) u dzieci – zalecenia żywieniowe

Co to jest AZS i jakie daje objawy?

AZS to przewlekła, zapalna i niezakaźna choroba, która zwykle ujawnia się we wczesnym dzieciństwie. Objawia się najczęściej poprzez uporczywy silny świąd, suchość skóry, wypryski, rumień zapalny. W fazie przewlekłej choroby dochodzi do pogrubienia skóry i złuszczeniu naskórka. Wypryski pojawiają się najczęściej na zgięciach łokciowych i kolanowych, na twarzy, szyi, ale mogą pojawić się również na innych częściach ciała. U 40-80% dzieci choroba może ustąpić przed 5. rokiem życia, ale u jednej na pięć osób utrzymuje się do wieku dorosłego.


Jaka dieta przy AZS?

Dieta eliminująca niektóre produkty wskazana jest u pacjentów, u których udowodniono związek AZS z nadwrażliwością na dany pokarm. Dieta łącznie z odpowiednio dobranym leczeniem pomaga uzyskać poprawę u małego pacjenta.

U dzieci <5 r.ż. najczęściej eliminuje się:

  • mleko krowie,
  • jaja,
  • pszenicę,
  • soję
  • i orzeszki ziemne.

Pokarm, który wywołuje objawy AZS, należy czasowo usunąć z diety i zastąpić tolerowanym przez dziecko produktem. Dodatkowo przyjmowanie probiotyków może być korzystne i zmniejszyć objawy atopowego zapalenia skóry.

Eliminacja to dopiero pierwszy krok do ustalenia prawidłowego jadłospisu. Wykluczając z diety pewne pokarmy, musimy pamiętać, aby zastąpić je innymi, które dostarczą odpowiednich wartości odżywczych, witamin i minerałów do prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka. Pamiętajmy, że dieta eliminacyjna przy AZS nie musi być wcale trudna i nie oznacza stosowanie się do restrykcji przez całe życie.

Warto zadbać o zbilansowany jadłospis, który zapewni wszystkie niezbędne składniki i nie dopuści do wystąpienia niedoborów żywieniowych.


Jadłospis dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry (AZS)

 

Dzień 1.

śniadanie: odpowiednio dobrana  mieszanka mleka modyfikowanego, bułka gryczana z pastą z ryby, warzywo

II śniadanie: banan z jogurtem kokosowym

obiad: zupa krem z dyni

podwieczorek: pieczony batat

kolacja: ryż z jabłkiem na odpowiednio dobranej mieszance mleka modyfikowanego

 

Dzień 2.

śniadanie: kaszka kukurydziana na odpowiednio dobranej mieszance mleka modyfikowanego

II śniadanie: mus jabłkowy

obiad: pulpeciki drobiowe z marchewką i natką pietruszki, ziemniaki

podwieczorek: gotowany kalafior

kolacja: mieszanka mleka modyfikowanego, bułka gryczana z dżemem

 

Dzień 3.

śniadanie: kasza jaglana na odpowiednio dobranej mieszance mleka modyfikowanego z bananem

II śniadanie: maliny

obiad: spaghetti z mięsem drobiowym z makaronem z ciecierzycy/ryżowym

podwieczorek: budyń jaglany na mleku (odpowiedniej mieszance)

kolacja: pieczone placuszki z cukinii

 


mgr Katarzyna Różycka

dietetyk kliniczny w Centrum Medycznym CMP Piaseczno

 

Bibliografia

  1. Nowicki RJ, Trzeciak M, Kaczmarski M i wsp. Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego i Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część I. Profilaktyka, leczenie miejscowe i fototerapia. Przegląd Dermatologiczny 2019;4:354-371.
  2. Nowicki RJ, Trzeciak M, Kaczmarski M i wsp. Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część II. Leczenie ogólne oraz nowe metody terapeutyczne. Przegl. Dermatol 2019;106:475–485.