Diabetyk w pracy

Kiedy Kanadyjczyk Frederick Banting rozpoczynał studia medyczne na Uniwersytecie w Toronto, nie wiedział, że kilka lat później odkryje coś, co odmieni życia milionów ludzi na świecie. W 1923 roku odebrał Nagrodę Nobla za odkrycie insuliny. W dniu urodzin sir Bantinga, co roku obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przypominać, przestrzegać i zachęcać do zadbania
o swoje zdrowie – to jego główne cele. Co roku Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna skupia się na określonym temacie – w 2022 roku jest to edukacja. A edukować trzeba, choćby w zakresie tego, czego diabetyk może oczekiwać od swojego pracodawcy.

Powiedzmy to wprost: cukrzyca nie jest chorobą okazjonalną, nie można wziąć od niej wolnego na czas urlopu czy pracy – to do jej regularności należy się dostosować. Przypadłość ta, dotykająca miliony ludzi na całym świecie, ma wpływ na każdą sferę życia diabetyka, także sferę jego planów zawodowych.

Cukrzyca nie czyni z człowieka inwalidy, nie stajemy się przez nią pracownikami „drugiej kategorii”. Trzeba po prostu mieć świadomość zagrożeń, z jakimi mamy do czynienia i zachować odpowiednią czujność. Wielu osobom (również pracodawcom) cukrzyca kojarzy się wyłącznie
z ciągłą utratą przytomności zatrudnionego, padaczką, sennością i ospałością. Te dotkliwe stereotypy mają wpływ na sytuację diabetyków na rynku pracy. Jak sobie z tym radzić? Edukować, edukować, edukować.

To, gdzie pracuje diabetyk, ma ogromny wpływ na stan jego zdrowia i leczenie. Pracodawca, który ma świadomość zatrudnienia cukrzyka – ma wobec niego obowiązki. Każdy pracownik, który cierpi na wspomnianą chorobę; ma prawo do tego, by mierzyć wielokrotnie w ciągu dnia poziom glikemii, przyjmować leki, a także spożywać posiłek zgodnie
z zaleceniami swojej diety. Pracodawca powinien pomóc członkowi swojej ekipy kontrolować jego chorobę – zapewnić możliwość rezygnacji ze zmianowego trybu pracy, zadbać o przekąski na przedłużających się zebraniach i ograniczyć poziom stresu. Co ważne, cukrzyk ma swoje przywileje, wynikające z prawa pracy, czyli prawo do 7-godzinnego dnia pracy i 10 dodatkowych dni urlopu.

Odwracając sytuację – czy pracownik z cukrzycą ma jakieś obowiązki wobec swojego szefa? Jak najbardziej. Przede wszystkim, chodzi o wiedzę. Diabetyk (również dla swojego dobra) powinien poinformować pracodawcę o swojej chorobie, by ten mógł wdrożyć odpowiednie działania. Dobrze byłoby również, aby świadomość przypadłości mieli współpracownicy cukrzyka. Jest to kluczowe, by adekwatnie i skutecznie zareagować w przypadku wstrząsu. Przeszkolenie z zakresu pierwszej pomocy i rozpoznania objawów hipoglikemii, powinno należeć do obowiązków pracodawcy.

Masz pytania? Zadzwoń lub zostaw nam swój numer oddzwonimy!