RTG jamy brzusznej, kręgosłupa krzyżowo lędźwiowego, kości ogonowej

RTG jamy brzusznej, kręgosłupa krzyżowo lędźwiowego, kości ogonowej

RTG to technika obrazowania stosowana w medycynie głównie w diagnostyce układu kostnego. Wykorzystuje promienie rentegonowskie i jest jednym z podstawowych badań stosowanych w diagnostyce.

Przygotowanie do RTG jamy brzusznej, kręgosłupa krzyżowo lędźwiowego, kości ogonowej

1. Na dwa dni przed badaniem:

  • stosować dietę lekkostrawną z wyłączeniem warzyw , owoców, kaszy, otrębów i pieczywa.
  • nie spożywać pokarmów ciężkostrawnych, wzdymających, napojów gazowanych

2. W dniu poprzedzającym badanie:

  • zażyć lek np. Espumisan co najmniej 5 x 2 tabl
  • ostatni posiłek zjeść do godz. 19:00 – 20:00

Przed samym badaniem koniecznie trzeba wypróżnić się. W dniu badania nie wolno palić papierosów.