Dieta dla osób z cukrzycą insulinoniezależną

Dieta dla osób z cukrzycą insulinoniezależną

Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi (hiperglikemia). Objawy, które mogą sugerować cukrzycę to między innymi: senność, osłabienie, zwiększone pragnienie, częste oddawanie moczu. Warto zrobić wtedy badania oznaczenie glukozy we krwi.

Cukrzyca stała się chorobą naszych czasów – w  Polsce zmaga się z nią prawie 3 mln osób.


Główne zasady żywienia w cukrzycy

  • Posiłki powinny być spożywane regularnie, a ich kaloryczność dostosowana do indywidualnego trybu życia.
  • Należy ograniczyć spożycie cukrów prostych (wykluczenie przetworzonej żywności, napojów, słodkich jogurtów, przekąsek).
  • Z diety należy wyeliminować cukier dodany. Można stosować słodziki, np. stewię.
  • Produkty powinny mieć niski lub średni indeks glikemiczny (IG), dużo błonnika (surowe warzywa, niektóre surowe owoce, ciemne pieczywo, grube kasze).
  • Zaleca się spożywanie znacznie więcej warzyw niż owoców (łącznie 4-5 porcji). Szczególnie polecane warzywa to: sałaty, pomidory, papryka, kapusta, marchew surowa, a najlepsze owoce dla cukrzyka to: owoce jagodowe (maliny, jagody, truskawki).
  • Dieta powinna być bogata w nienasycone tłuszcze pochodzenia roślinnego (oleje roślinne, oliwa, awokado) oraz zwierzęce (tłuste ryby morskie) – bogate źródło omega-3.
  • Jeśli przyjmujesz metforminę, pamiętaj, aby kontrolować poziom witaminy B12 – możesz doświadczyć jej niedoboru.
  • Unikaj alkoholu – może powodować niebezpieczne spadki poziomu glukozy (hipoglikemia), a słodkie alkohole są źródłem niekorzystnych cukrów prostych.
  • Rzuć palenie.

Oprócz diety bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna – pamiętajmy o jeździe na rowerze, marszach lub innych aktywnościach, na które możemy sobie pozwolić.

dietetyk centrum medyczne cmp

Jadłospis przy cukrzycy

 

Dzień 1.

śniadanie: omlet wytrawny z papryką i cukinią,

II śniadanie: grejpfrut;

obiad: pieczona ryba, kapusta kiszona;

podwieczorek: surowe warzywa z dippem na bazie jogurtu;

kolacja: twarożek z warzywami i ciemnym pieczywem

 

Dzień 2.

śniadanie: jajka faszerowane, pomidor, ogórek, papryka, pieczywo ciemne;

II śniadanie: jogurt naturalny, maliny;

obiad: pieczone tofu marynowane paprykowe, papryka pieczona, gotowane szparagi;

podwieczorek: brokuły gotowane;

kolacja: ciecierzyca w curry z pomidorami, papryką i natką pietruszki

 

Dzień 3.

śniadanie: ciemne pieczywo, pieczony indyk, kiszony ogórek, rzodkiewka, sałata, pomidor/papryka;

II śniadanie: koktajl z kefiru i malin;

obiad: cukinia faszerowana mięsem drobiowym i zapiekana w piekarniku;

podwieczorek: pomidory z pietruszką/kolendrą, cebulą polane oliwą;

kolacja: sałatka: sałata/rukola/roszponka, jajko na twardo, papryka, oliwki, tuńczyk, oliwa, zioła


dr n. o zdr. Katarzyna Różycka

dietetyk kliniczny w Centrum Medycznym CMP Piaseczno

 

 

Bibliografia

Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę. Diabetologia Praktyczna. 2018;4(1).