Miód – jego właściwości i zastosowanie – dietetyk z CMP Piaseczno

Miód – jego właściwości i zastosowanie – dietetyk z CMP Piaseczno

Wielki Dzień Pszczół, który obchodzimy 8 sierpnia to przede wszystkim inicjatywa skierowana na ochronę tych ważnych dla funkcjonowania planety owadów.

Najważniejszą rolą pszczół w przyrodzie jest zapylanie roślin. W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, z czego ponad połowa to gatunki zagrożone wyginięciem. Szacuje się, że dzięki pszczołom powstaje ponad trzy czwarte światowej produkcji żywności. Zawdzięczamy im aż 4 tys. odmian warzyw i owoców, które są pożywieniem zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt.


Pszczołom zawdzięczamy nie tylko miód

Pszczoły to nie tylko miód, pyłek pszczeli, mleczko, propolis czy pierzga. Myśląc o kanapkach z dżemem śliwkowym, owsiance z malinami, soku pomarańczowym, zupie z zielonego groszku, ryżu z jabłkami czy nalewce wiśniowej, należy pomyśleć przede wszystkim o pszczołach, które zapylają te wszystkie rośliny, które mamy możliwość zjadać.

Słowa wypowiedziane przez Alberta Einsteina przerażają i jednocześnie są bardzo prawdziwe. Ostrzegał on, że  „Od chwili, gdy zginie ostatnia pszczoła, człowiekowi pozostaną 4 lata istnienia”.

Ochrona pszczół jest zatem naszym wspólnym zadaniem.


Dlaczego warto jeść miód?

Miód to przede wszystkim węglowodany (stanowią ok. 80% suchej masy), ale również woda, kwasy organiczne, enzymy pochodzące od pszczół, biopierwiastki, aminokwasy i sole mineralne.

Miody ze względu na pochodzenie dzielimy na nektarowe (pochodzące z konkretnej rośliny lub wielokwiatowe) spadziowe (ze spadzi iglastej lub liściastej) lub nektarowo-spadziowe.

Od tysięcy lat miód stosowano jako środek leczniczy pomocny przy gojeniu się ran, oparzeń, owrzodzeń oraz po zabiegach chirurgicznych.

  • Badania donoszą, że miód działa uspokajająco, dobrze wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie krwi – polecany jest przy chorobach sercowo-naczyniowych.
  • Oligosacharydy występujące w miodzie sprawiają, że wykazuje on działanie prebiotyczne i reguluje mikrobiotę jelitową poprzez wzrost pożytecznych bakterii.
  • Dzięki związkom aktywnym takim jak polifenole miody mają działanie przeciwutleniające – zwalczają wolne rodniki, a tym samym zapobiegają procesom zapalnym i nowotworom. Miody o ciemniejszej barwie wykazują wyższe zdolności przeciwutleniające.
  • Za sprawą enzymów miody znane są z właściwości przeciwdrobnoustrojowych (działają na wirusy, bakterie i grzyby). Wyniki badań wykazują skuteczność w przypadku wirusa opryszczki, gronkowców, coli.
  • Miód działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, a nawet może usuwać objawy takie jak obrzęk, zaczerwienienie oraz wysięk.
  • Miód przyspiesza procesy odnowy tkanek, przez co wspomaga gojenie ran.
  • Dzięki cennym właściwościom biologicznym miód wykorzystywany jest w kosmetologii do produkcji preparatów kosmetycznych i dermatologicznych.

Miód w kuchni – przepisy z wykorzystaniem miodu

  • pieczone jabłka/gruszki faszerowane orzechami/płatkami migdałowymi z miodem i cynamonem
  • kulki mocy z miodem – zdrowe przekąski na bazie miksowanych płatków owsianych z owocami
  • mięso/tofu marynowane w ostrej miodowej zalewie
  • miód pitny – ciekawy trunek dla dorosłych
  • sos do sałatek na bazie oliwy/oleju, musztardy, miodu, soku z limonki
  • klasyczna kanapka z masłem (może być również z twarogiem) i miodem
  • miód jako dodatek do owsianki
  • kiszone ogórki z miodem
  • domowe batony owsiane z miodem i żurawiną

mgr Katarzyna Różycka

dietetyk kliniczny w Centrum Medycznym CMP Piaseczno

 

Bibliografia:

  1. Raport III edycja Manifest Gmin Przyjaznych Pszczołom; 2019
  2. Dubiago G i wsp. Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii. Post. Fitoter. 2018; 19(1): 58-64.