Dna moczanowa – zbilansowana dieta – dietetyk z CMP Piaseczno radzi

Dna moczanowa – zbilansowana dieta – dietetyk z CMP Piaseczno radzi

Dna moczanowa to zapalenie stawów spowodowane odkładaniem się kryształów moczanu sodu w stawach, pobliskich tkankach i w tkance podskórnej. W badaniach laboratoryjnych objawia się podwyższonym stężeniem kwasu moczowego (hiperurykemią >7mg/dl) we krwi.

Przyczyny występowania dny moczanowej dzieli się na pierwotne – choroba spowodowana genetycznie uwarunkowanymi nieprawidłowościami enzymów uczestniczących w przemianie puryn  oraz nabyte – podwyższone stężenie kwasu moczowego w wyniku zwiększonego spożycia produktów bogatych w puryny (duże ilości mięsa i ryb, niektóre produkty roślinne), nadużywania alkoholu, zwiększonego rozpadu komórek w przebiegu innej choroby.


Zasady odżywiania przy dnie moczanowej

Przy DNIE MOCZANOWAJ należy unikać PURYN (związków, które zwiększają stężenie kwasu moczowego).

 

Przeciwwskazane – produkty bogate w puryny:

  • podroby (np. wątróbki, serca, nerki, ozorki),
  • niektóre ryby i przetwory rybne (np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony, karp ze skórą, makrela wędzona),
  • owoce morza,
  • galarety mięsne,
  • mocne wywary i wyciągi z mięs,
  • konserwy,
  • ikra,
  • zupy na wywarach mięsnych,
  • boczek,
  • dziczyzna,
  • fasola,
  • alkohol.

Do spożycia w umiarkowanych ilościach:

  • kurczak,
  • szynka,
  • dorsz,
  • szpinak,
  • grzyby.

Zalecane produkty ubogie w puryny:

  • warzywa (np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula),
  • owoce (np. maliny, truskawki, grejpfruty, melony, jeżyny, poziomki, agrest, borówki, jagody, śliwki, figi, brzoskwinie, suszone śliwki, migdały, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni); szczególnie polecane ssą wiśnie – zawarte w nich związki redukują częstość występowania ostrych napadów dny;
  • przetwory zbożowe, ryż, kasze, makarony,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • jaja,
  • orzechy.

Należy pamiętać o odpowiedniej ilości wody – ok. 2,5l dziennie.

Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, koniecznie zredukuj masę ciała – to pomoże zminimalizować objawy choroby.

Stosowanie się do zaleceń żywieniowych zazwyczaj przynosi bardzo dobre efekty terapeutyczne.


Jadłospis przy dnie moczanowej


Dzień 1.

śniadanie: jajecznica z cukinią, pieczywo;

II śniadanie: jogurt naturalny z wiśniami i orzechami;

obiad: pieczony dorsz, ziemniaki, surówka z kapisty kiszonej;

podwieczorek: porcja pieczonych batatów;

kolacja: chłodnik


Dzień 2.

śniadanie: twarożek ziarnisty, pieczywo, rzodkiewka, pomidor, sałata;

II śniadanie: porcja wiśni świeżych lub mrożonych;

obiad: jajka sadzone, mizeria, ziemniaki;

podwieczorek: sok pomidorowy;

kolacja: sałatka z kurczakiem/indykiem – mięso drobiowe pieczone w ziołach, rukola/sałata, papryka czerwona, rzodkiewka, sos – oliwa, miód, sok z cytryny


Dzień 3.

śniadanie: owsianka – płatki owsiane, żurawina, wiśnie, migdały, mleko/napój roślinny;

II śniadanie: grejpfrut;

obiad: kotlety roślinne z kaszy jaglanej, surówka z kapusty czerwonej;

podwieczorek: sok pomidorowy;

kolacja: twarożek ziarnisty, jajko gotowane, pieczywo, rzodkiewka, pomidor, sałata


mgr Katarzyna Różycka

dietetyk kliniczny w Centrum Medycznym CMP Piaseczno

Bibliografia

  1. Pilarski Ł. i wsp. Dna moczanowa — antyczna choroba wciąż problematyczna w XXI wieku. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012;3(4):160–166.

-->