Alergia pokarmowa – problem na czasie

Alergia pokarmowa – problem na czasie

Wydawać by się mogło, że w ostatnich czasach o alergii powiedziano już wszystko. Tymczasem każda młoda matka martwi się o to, czy jej niemowlę nie ma objawów alergii pokarmowej i w jaki sposób ustrzec pociechę przed alergią.

Alergia rozumiana jest jako nadmierna, swoista odpowiedź immunologiczna na czynniki zewnętrzne, która prowadzi z kolei do wystąpienia objawów chorobowych (wysypki, zaczerwienienia, obrzęku,kaszlu, kataru). Okazuje się, ze przy pierwszym kontakcie z alergenem dochodzi do uczulenia, któremu nie towarzyszą objawy chorobowe. Wytwarzają się wówczas tzw. przeciwciała, dopiero kolejny kontakt z alergenem powoduje powstanie objawów chorobowych.

Ze względu na rodzaj alergenu, który jest przyczyną objawów chorobowych rozróżnia się alergie: pyłkowe, pokarmowe, kontaktowe, polekowe oraz alergie wywołane alergenami bezpośrednio wstrzykniętymi do tkanek: jad owadów, leki w zastrzykach.

Najczęściej spotykana wśród dzieci alergia pokarmowa jest niepożądaną powtarzalna reakcją organizmu na pokarm i stanowi poważną zapowiedź potencjalnego wystąpienia dolegliwości alergicznych w późniejszym dorosłym życiu.
Przyczyny alergii pokarmowej są bardzo złożone i wciąż nie do końca zbadane. Niewątpliwie w alergii pokarmowej niezwykle ważną rolę odgrywają czynniki środowiskowe, takie jak:

  • karmienie niemowląt sztucznymi mieszankami mlecznymi
  • zbyt wczesne wprowadzenie produktów stałych
  • niewłaściwe odżywianie siękobiet wciąży
  • siła uczuleniowa niektórych produktów (jaj, mleka krowiego, orzeszków, cytrusów, soi)
  • bierne palenie
  • alergeny wziewne
  • zakażenia przewodu pokarmowego wymagające doustnej antybiotykoterapii
  • działanie krzyżowe niektórych alergenów



W ostatnich latach pojawiła się wśród lekarzy alergologów, pediatrów tzw. dietetyczna teoria chorób alergicznych, która zwraca uwagę na niekorzystne zmiany w naszym codziennym odżywianiu, które niestety zaostrzają występowanie objawów chorobowych w alergii.

Zwiększone od kilkunastu lat spożycie kwasu linoleinowego zawartego m.in. w oleju słonecznikowym i sojowym nasila objawy alergii. Okazuje się, że spożywanie kwasu oleinowego zawartego w oliwie z oliwek oraz małe spożycie antyoksydantów (betakarotenu, witaminy C i E) zmniejsza objawy zapalenia alergicznego.

Informacji o tym, na jakie alergeny jesteśmy uczuleni dostarczyć mogą nam testy skórne. Polegają one na umieszczeniu na wewnętrznej stronie przedramienia lub na plecach kropli kilkunastu substancji alergizujących, a następnie przez kroplę alergenu nakłuwa się naskórek. Jeśli jesteśmy uczuleni na określoną substancję, to na skórze pojawi się zaczerwienie lub bąbel. Niekiedy testy nie dają jednoznacznej odpowiedzi, wówczas przeprowadza się test w surowicy krwi pacjenta.
Testy alergologiczne są najlepszym sposobem na poznanie wroga atakującego nasz organizm, dzięki czemu będziemy wiedzieli, jakich substancji, pokarmów unikać.

Zapraszamy do naszych lekarzy specjalistów oraz na wykonanie testów alergologicznych.